Hoofddorp, The Netherlands

0031(0)6 36209623 info@hansstrik.nl

Wat doe ik

Bijna 23 jaar ben ik nu werkzaam in de kleding industrie, ik begon als verkoper in een kledingzaak wat op zich een heel mooi en uitdagend beroep is en ook een vak apart maar het gaf mij niet de voldoening die ik zocht, ik wilde aan de bron van de ontwikkeling van kleding werken, technisch de kledingstukken kunnen beoordelen en in elkaar kunnen zetten, patronen maken en leren hoe je dit met de hand en de computer kon doen.

En via een omweg ben ik dan ook het werk gaan doen dat ik op de dag van vandaag nog heerlijk vind om te doen. Ik ben heel creatief maar niet op het gebied van het ontwerpen van kleding maar mijn kennis met de verschillende tekenprogramma’s heeft er voor gezorgd dat ik mijn creativiteit kan gebruiken voor het ontwerpen van accessoires zoals labels, hangtags, knopen en wat al niet meer.

Mijn grote kracht ligt in de techniek en daar heb ik dan ook 95% van mijn carrière aan besteed. Het begon met het tekenen van patronen en deze uit te werken in de verschillende Cad Systemen om de patronen geschikt te maken voor productie.  De volgende stap was de productie begeleiding van vooral heren en dames kledingstukken voor een Engels bedrijf, ik begeleide hier het gehele proces vanaf de styling tot het moment dat de goederen in de winkel kwamen te hangen.

In Engeland kreeg ik de Functie naam Garment Technologist en dat slaat het meest op wat ik doe maar ik ben er achter gekomen dat er veel verschillende benamingen zijn voor het werk wat ik doe, bij het ene bedrijf ben ik een Kwaliteitsmedewerker, in het andere bedrijf ben ik een Fit Specialist, een Productie coordinator een Technical designer of Productie Manager maar het komt veelal op het zelfde neer en is mijn job te herleiden tot de hieronder genoemde werkzaamheden:

  • Het bijhouden en optimaliseren van de maten bibliotheek voor (in mijn geval) hoofdzakelijk Heren en Kinderkleding.
  • Het toezicht houden op de juiste grading tussen de maten om een correcte maatboog te garanderen.
  • Het samenstellen van documenten met de benodigde gegevens om de fabrikant in staat te stellen een goed product te kunnen uitmonsteren.
  • Er op toe zien dat de fabrikant op de hoogte is van alle Europese wettelijke eisen waaraan kledingstukken moeten voldoen om te voorkomen dat ze op wat voor wijzen schadelijk kunnen zijn voor de consument.
  • Zorg dragen dat je met de juiste normen en wetten werkt die ook up to date gehouden moeten worden is, naast het controleren van de uitkomsten van de testen, daar onderdeel van.
  • Het controleren op kwaliteit, pasvorm en veiligheid na het ontvangen van de eerste monster is een taak die adequaat verricht moet worden, een goed begin is hier het halve werk, duidelijke communicatie naar fabrikanten in het buitenland is de bron van een goed product en indien mogelijk is het controleren van de productie in het buitenland het uitgesproken moment om enig onduidelijkheid, die gedurende het ontwikkelingsproces zijn ontstaan, in goed overleg duidelijk te stellen.
  • Gedetailleerde documentatie betreffende de uitkomst van de eerste pas sessie en technische onderzoek worden gecommuniceerd naar de fabrikanten of toeleveringsbedrijven.
  • Tijdens het vervolg traject van de ontwikkeling wordt gestreven naar een optimalisatie in pasvorm en kwaliteit en een kennis in patronen, stoffen en veiligheid is daarin een welkome tool om mijn werk te kunnen doen.
  • Gedurende dit alles is het uitermate belangrijk dat er geen vertragingen in het productie proces sluipen en het toezicht houden op de levertijden is daarin een vereiste.

Er zijn vele werkzaamheden die parallel lopen aan de bovengenoemde punten die het gehele proces complimenteren en juist de gevarieerdheid in alle werkzaamheden maakt het werk blijvend uitdagend.